31 juli 1970 was een zwarte dag voor de Britse mariniers, want toen werd de Tot afgeschaft, hun dagelijkse rantsoen rum.
Al vanaf 1731 was de Tot een vast onderdeel van het dagelijks brood van de zeelui. Water werd in die tijd als ongezond gezien – en was dat na een lange zeereis in een houten ton dikwijls ook. Rum bleef langer goed dan bier en bevat meer alcohol per eenheid: minder gewicht om mee te nemen op het schip.
U kunt zich de logistiek voorstellen die bij de bedeling van die rantsoenen kwam kijken. Omdat alle Britse mariniers rum van dezelfde kwaliteit (lees: sterkte) moesten krijgen, sloeg de Britse Royal Navy zo’n 18 miljoen liter rum op in Londen. Zo werd de Navy onbedoeld een van de grootste rumblenders ter wereld. Ze voerde immers rum uit heel verschillende streken naar Londen, om die daar te mengen voor de mariniers.
In het begin kregen de mariniers nog een pint rum per dag, meer dan een halve liter dus. Dat verminderde snel omdat de consumptie van dergelijke hoeveelheden alcohol niet echt een goede invloed had op de discipline bij de militairen. In 1970 besliste het Britse parlement dan om de Tot helemaal af te schaffen. Op 31 juli van dat jaar werden de laatste rantsoenen rum uitgedeeld. Hoewel de mariniers meer bier kregen in hun rantsoen, treurden ze om hun dagelijkse portie rum. Ze organiseerden over de hele wereld begrafenisceremonies voor de Tot en 31 juli stond vanaf dan bekend als Black Tot Day.
Black Tot rum blenders zochten over de hele wereld naar resten van de navy blends die niet bij de mariniers geraakt waren door het afschaffen van de Tot. De kruiken die ze nog vonden, gebruikten ze als voorbeeld voor hun eigen blends. Het resultaat? Een moderne blend met pot- en column-rum uit Guyana, Barbados en Jamaica, die elegantie uit Barbados en Guyana combineert met durf uit Jamaica. Verkrijgbaar bij Paradisi!