De Costa Brava heeft een wijntraditie sinds de 6e eeuw VC, in de Emporda.
Waar denkt u aan als we Costa Brava schrijven? Vakantie, cipressen, blauwe zee, witte stranden, zeilscheepjes, …? De meeste mensen denken niet meteen aan wijn. Of misschien wel, maar dan als in: een fris glaasje wit op een terras met zicht op de Middellandse zee. Toch ligt een van Spanjes oudste wijngebieden aan de Costa Brava.
In het noorden van Catalonië wordt zeker al wijn verbouwd sinds de zesde eeuw voor christus. De Grieken vestigden zich toen in Catalonië en brachten de wijnbouw mee uit het Oosten. De belangrijke Griekse kolonie Empuries gaf trouwens de hele streek zijn naam: Emporda. In de Middeleeuwen speelden de kloosters een grote rol in de wijnbouw.
De DO Emporda bestaat uit twee delen: het noordelijke, de ‘hoge’ Emporda, gaat van de Franse grens tot Figueres. Het zuidelijke, de ‘lage’ Emporda, ligt tussen Torroella de Montgri en Begur. De DO telt bijna 500 wijnproducenten en is daarmee zeker niet het kleinste herkomstgebied in Spanje.
Het is een streek met een heel diverse bodem, van alluviaal tot rotsachtig, met silicium of kalk, tot zelfs vulkanisch. De koude droge wind van over de Pyreneeën, de Tramontana, kan de temperatuur snel doen dalen, maar kondigt meestal mooi weer aan. En natuurlijk is er de Middellandse zee. Alle drie aspecten hebben een grote invloed op de smaak van de Empordawijnen. Naast de traditionele witte en rode cariñena en garnatcha, de macabeu en de moscatel, worden er nog heel veel andere druivensoorten aangeplant. In combinatie met de verschillen in bodemtype, geeft dat een enorme diversiteit aan wijnen om te leren kennen.
U kunt met uw verkenningstocht beginnen bij Paradisi, met de wijnen van de coöperatieve Empordalia, die verschillende kleine wijnproducenten met een lange traditie verenigt.