De rots van Solutré, koraalriffen en uitzonderlijke chardonnay

Pouilly-Fuissé, een topchardonnay uit de Beaujolais, wordt verbouwd op de hellingen onder de Roche de Solutré.

De Roche de Solutré steekt als een middeleeuwse burcht boven zijn omgeving uit. Misschien weet u nog dat de vroegere Franse president Mitterrand jaarlijks met Pinksteren naar de top wandelde, met vrienden, familie en honderden journalisten in zijn kielzog. Onderweg voorzag hij de wereld en de politiek van commentaar.

De rots gaf een hele steentijdcultuur zijn naam, het Solutréen. In opgravingen onderaan de rots werden de voor die periode typische bladvormige vuursteenmessen immers voor het eerst opgegraven. Waarschijnlijk gebruikten de steentijdmensen de rots al als uitkijkpunt voor hun jacht op voorbijtrekkende dieren: er werden bijvoorbeeld veel beenderen van wilde paarden gevonden uit die tijd.

Nog veel vroeger, zo’n 160 miljoen jaar geleden, toen de Beaujolaisstreek een warme zee was, was de Roche de Solutré een koraalrif. Toen de Alpen daarna ontstonden werd het landschap in de Beaujolais geplooid, en kwamen de koraalriffen naast veel zachter materiaal terecht. Dat is ondertussen verdwenen door erosie, terwijl het harde fossiele koraalrif nog altijd boven het landschap uitsteekt.

Wat heeft dat nu allemaal met Pouilly-Fuissé te maken? De ondergrond van fossiel koraalrif geeft die uitzonderlijke wijn zijn typische smaak! De kalkhoudende bodem zorgt namelijk voor een warm microklimaat op de hellingen, daar komen dan ook planten op voor die normaal veel zuidelijker groeien. Het is er wat droger aan de Roche de Solutré dan in de omliggende Beaujolais. En natuurlijk zorgen de kalksedimenten voor een frisse minerale toets in de anders fruitige chardonnay.

Paradisi verwelkomt deze week de Pouilly-Fuissé van het Domaine de Bel Air in de winkel! Een wijn met aroma’s van citroen en witte bloemen, die langzaam overgaan in honing en kweepeer. Volmondig, rijk en zacht, met een delicate afdronk van gekonfijte sinaasappel.

Domaine de Bel-Air Pouilly Fuissé
Tel.: +32 474 82 11 50
BTW: BE 0809.653.654
Esplanadestraat, 20
9300 Aalst - Belgium