Orange

Denkt u dan onmiddellijk: the new black? Of denkt u net als wij aan wijn? De serie is ondertussen aan haar einde gekomen – roemrijk, dat wel. Maar voor de eeuwenoude oranje wijnen liggen volgens ons nog meerdere afleveringen in het verschiet.

Wat is oranje wijn? De naam verwijst natuurlijk naar de kleur. Door witte wijn te maken zoals rode wijn gemaakt wordt, maar dan van witte druiven (volgt u nog?), wordt witte wijn oranje. In de praktijk: normaal wordt witte wijn gemaakt van geperste witte druiven. Pitten en schillen gaan de composthoop op. Rode wijn daarentegen wordt gemaakt door de rode druiven eerst een tijd te laten fermenteren met alles erop en eraan. Dat gebeurt ook bij oranje wijn: de witte druiven fermenteren een tot zes maanden met zogenaamd skin contact – iets dat in deze coronatijden een extra dimensie krijgt.

Verder is oranje wijn dikwijls wijn zonder gestandaardiseerde gisten, zonder gecontroleerde temperatuur, zonder sulfieten, … Dat heeft vooral te maken met de oorsprong van de oranje wijnen. In Georgië wordt al achtduizend jaar wijn gemaakt van witte druiven met schil, die in open kvevi – stenen kruiken – een natuurlijke gisting ondergingen bij lage temperatuur. Ook Slovenië heeft waarschijnlijk al een lange traditie van witte wijnen met schil. Het verrast dan ook niet dat de eerste oranje wijnen die een grote bekendheid kregen, uit de Italiaanse Friuliregio kwamen, aan de grens met Slovenië.

Oranje wijn smaakt niet zoals witte wijn. Natuurlijk zijn er grote verschillen, afhankelijk van de druif en van de vinificatie, maar over het algemeen smaken de wijnen ‘wilder’, een beetje bitterder en vooral krachtiger dan de witte klassiekers.

Ook bij de oranje wijnen van Elemental Bob is dat zo. Het eenmansbedrijf op zo’n 100 kilometer van Kaapstad produceert heel kleine hoeveelheden wijn, en laat bij de productie ‘de elementen’ hun werk doen: aarde, wind, water, vuur, ether. Maker Craig Sheard ziet zijn wijnen als een uitdrukking van zijn creativiteit en roept ons op om al onze zintuigen te gebruiken om ervan te genieten. Bij Paradisi Wines…

ElementalBob
Tel.: +32 474 82 11 50
BTW: BE 0809.653.654
Esplanadestraat, 20
9300 Aalst - Belgium