Een verhaal van twee oceanen

Foto: South African Tourism

De zuidelijkste punt van Zuid-Afrika is Cape Agulhas, de kaap van de naalden. Die dankt zijn naam niet aan zijn naaldvormige uiterlijk, zoals sommige websites beweren. Hij werd zo genoemd omdat de Portugese zeelui rond 1500 ontdekten dat daar het magnetische noorden, aangeduid door de naald van het kompas, overeenkwam met het echte noorden.

Het is ook de scheiding, of de ontmoetingsplaats – klinkt dat niet beter? – van de Indische en de Atlantische oceaan. Die ontmoeting geeft vuurwerk! Het warme water van de Agulhasstroom, dat langs de Oostkust van Afrika naar het zuiden stroomt, botst op koud water uit de Atlantische oceaan. Daardoor draait de Agulhasstroom terug naar de Indische oceaan, hoewel er ringen van warm water van de hoofdstroom afgesneden worden en in de koude Atlantische oceaan terechtkomen. Waar de zeestromingen samenkomen, waaien er bovendien meestal stevige westenwinden en alles samen zorgt dat voor heel hoge golven rond de kaap. Die kunnen in de winter, wanneer het stormt, wel 30 meter hoog worden. Geen wonder dat er zoveel scheepswrakken liggen rond Cape Agulhas.

Nochtans is het klimaat van de Kaapregio eerder mild en mediterraan, met gematigde temperaturen en matige regenval het hele jaar door. Geologisch bestaat de streek uit een zandsteenplateau. De zandsteen is het biotoop van het fynbos, een zeldzaam en heel divers vegetatietype, met zo’n 9000 verschillende plantensoorten.

Te midden van al die natuurpracht liggen de Lomond wijngaarden. De koele zeebries in de zomer, zorgt ervoor dat de druiven laat rijpen en veel smaak kunnen verzamelen. Ook het zandsteenplateau levert zijn bijdrage. Daarin zijn namelijk kleine holtes die allemaal een verschillende bodemsamenstelling hebben. Volgens de Lomond wijnmakers worden hun wijnen dus op maar liefst 18 verschillende bodemtypes gekweekt, die allemaal voor een verschillend karakter zorgen. Bij Paradisi vindt u verschillende van hun single vinyard wijnen, maar ook het Romans Bay assortiment voor een eerste kennismaking!

Lomond
Tel.: +32 474 82 11 50
BTW: BE 0809.653.654
Esplanadestraat, 20
9300 Aalst - Belgium