De terugkeer van de wilde gisten

Iedere liefhebber weet hoe een chablis of een brunello moet smaken om chablis of brunello te zijn. Wijn maken is tegenwoordig een gecontroleerd proces. Dat zorgt ervoor dat de typische smaak van een wijnstreek elk jaar opnieuw bereikt wordt. Natuurlijk zijn er wijnjaren waaraan het weer dat beetje extra toevoegt, maar toch…. Niet alleen de keuze van de druif en het vat, of de tijd van de rijping zorgen voor de smaak van wijn. Ook de temperatuur van de fermentaties, de juiste gisten en bacteriën, en de toegevoegde chemische stoffen tijdens de vinificatie sturen de smaak in de ‘juiste’ richting. Wat gebeurt er als wijn die comfortzone verlaat? Dan krijg je natuurwijn!

Wat is het verschil tussen biowijn, biodynamische wijn en natuurwijn? En wat zijn de overeenkomsten? Biowijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven. Het gebruik van chemische stoffen zoals sulfieten bij de vinificatie wordt strikt aan banden gelegd, maar er mogen wel geselecteerde gisten toegevoegd worden. Biodynamische wijn wordt gemaakt van biodynamisch geteelde druiven. Het gebruik van toevoegingen bij de vinificatie wordt extreem beperkt, alleen bepaalde natuurlijke producten zijn toegelaten. Volgens de biodynamie mag de wijn wel gefilterd worden, en er mag een heel klein beetje sulfiet gebruikt worden, als het niet anders kan. Natuurwijn maken klinkt in vergelijking daarmee erg simpel: biologisch geteelde druiven gisten op een natuurlijke wijze. Dat is alles, de wijn maakt zichzelf. In de praktijk is het niet zo eenvoudig om een goede wijn te maken zonder veel bij te sturen. Maar als het lukt, dan heb je wat bijzonders.

Bij Paradisi houden we van dat avontuurlijke wijnmaken. Onze collectie natuurwijn breidt nog steeds uit. Zo verkopen we bijvoorbeeld verschillende wijnen van Zeropuro, uit de Italiaanse Abruzzen. Die natuurwijnmakers werken op het veld volgens de principes van de biodynamie, met een Demeterlabel. Dat betekent dat bemesting en het tegenhouden van ‘ongewenste’ insecten of schimmel gebeurt met kruidenpreparaten. Daarna gebeurt een natuurlijk gisting van de met de hand geplukte druiven. Kom uw favoriet kiezen bij Paradisi!

zeropuro
Tel.: +32 474 82 11 50
BTW: BE 0809.653.654
Esplanadestraat, 20
9300 Aalst - Belgium